Går det att bota mjäll?

När du har vita flagor eller gula klumpar som samlas på dina kläder så kan det kännas riktigt jobbigt. Det går att bota mjäll men det är viktigt att du konstaterar att det verkligen rör sig om mjällproblem och inte någon annan form av hudsjukdom.

Eksem, psoriasis och andra hudsjukdomar kan ge liknande symtom. Små hudflagor som samlas på dina axlar eller som du får loss när du kliar dig i hårbottnen är inte nödvändigtvis mjäll. Om du tycker att det kliar väldigt mycket och inte känner att det gör så stor skillnad med ett bra mjällschampo så är det viktigt att du går till en hudläkare för undersökning.

Bota mjäll – 3 viktiga steg

Men om vi nu antar att det faktiskt rör sig om ett klassiskt mjällproblem så kan du bota mjäll med några viktiga steg. Om du bara är noga med följande råd och ser till att vara regelbunden med behandlingar så kan du mycket väl bli av med mjäll och förbli på det viset!

  1. Torr hårbotten eller oljig hårbotten

Både torr och fet hårbotten kan orsaka mjäll. Det är viktigt att du undersöker vilket du lider av. Om dina mjäll är torra och vita är det antagligen så att du har torr hårbotten. Om du istället ser gulaktiga feta klumpar har du fet hårbotten.

För att få balans så måste du alltså tänka på vad som skulle kunna få din hårbotten att hålla rätt fuktighetsgrad. Ett bra mjällschampo är en sak och sedan är det förstås viktigt att du beaktar saker som om du ofta går med mössa, befinner dig i fuktiga miljöer eller lämnar ditt hår vått under kyliga dagar.

  1. Regelbunden behandling med bästa mjällschampo

Se till att du har Mjällbusters schampo hemma och att du använder detta mjällschampo regelbundet. Det behöver inte vara varje dag men var noga med att inte hoppa mellan olika typer av schampon. Det drar ner på effekten av behandlingen.

  1. Bli uppmärksam om vad som irriterar

För att bota mjäll är det också viktigt att du lär dig mer om vilka ingredienser som verkar irriterande för din hårbotten. Se på ingredienslistan på dina hårvårdsprodukter och testa dig fram. Det här kan vara något som ger omedelbar lindring och som hjälper ditt mjällschampo att ge den önskade effekten snabbare.