vinterförvaring båt

Texten ger värdefulla tips för att förbereda och vinterförvara din båt på ett säkert sätt.

När vintern närmar sig är det dags att förbereda din båt för den kalla årstiden. En noggrann vinterförvaring kan inte bara skydda din båt mot temperaturväxlingar och hårda väder, utan också göra vårens förberedelser och sjösättning smidigare. Följ vår checklista för en trygg och säker vinterförvaring!

Checklista inför vintern:

 1. Gör rent:
  • Utför en grovrengöring av båten utvändigt och avlägsna alger och snäckor. Spara det finare arbetet till våren.
 2. Fixa till skador:
  • Inspektera båten utvändigt och slipa bort eventuella repor och skador i gelcoaten på hösten. Låt det torka under vintern och reparera på våren.
 3. Töm båten:
  • Ta bort allt som kan ruttna och locka till sig ohyra från kyl och skafferi. Förvara mattor, dynor och textilier hemma.
 4. Tjuvsäkra båten:
  • Töm båten på värdefulla ägodelar och demontera elektronik som är lätt att stjäla.
 5. Ge motorn kärlek och säkerhet:
  • Ge motorn den service, konservering och stöldskydd den förtjänar. Lyft av utombordare under 25 hk av stöld- och försäkringsskäl. Förvara motorn låst i en lokal eller hos en marinfirma.
 6. Fryskonservera:
  • Fryskonservera toalett, vattenpump och varmvattenberedare. Se till att alla kranar och slangar är tomma inför vintern.
 7. Batterier:
  • Kontrollera och ta hem båtens batterier för underhållsladdning, dåliga batterier är en vanlig orsak till motorkrångel på våren.
 8. Täck båten:
  • Använd en presenning för att täcka båten ordentligt och undvik att den fylls med regn och snö. Fäst presenningen ordentligt för att motstå vinden, men se till att det finns ventilation.
 9. Stötta säkert:
  • Se till att båten stöttas ordentligt på land för att stå stadigt i eventuell storm. Tänk på att marken kan bli mjuk av regn och snösmältning på våren.
 10. Lås trailern:
  • Om båten förvaras på trailer, lås den med ett godkänt lås och placera gärna upp trailern på bockar för extra säkerhet.

Följ dessa steg för att säkerställa en trygg och problemfri vinterförvaring, så kommer din båt vara redo att glida ut på vattnet när våren väl kommer!

Att korrekt förvara båten under vintern är av yttersta vikt för båtägare, och det följer med det en rad beslut och åtgärder. Frågor som “Kan man förvara båten själv under tak?”, “Ska båten vinterförvaras på trailer?” och “Kan båten ligga kvar i vattnet under vintern?” måste besvaras. Nedan följer några användbara tips för att underlätta dessa överväganden.

Upptagning

Om båten ska lyftas i sling är det klokt att i förväg markera viktiga punkter på fribordet med tejp för att undvika skador. Efter upptagning är det viktigt att tvätta båten omedelbart för att förhindra att sjögräs, snäckor och havstulpaner torkar och fäster. Skruva också bort dyvikan för att släppa ut eventuellt slagvatten, men se till att sätta tillbaka den innan sjösättning.

Vinterförvaring

Om båten ska ligga i vattnet över vintern krävs en isfri hamn och uppvärmning över fryspunkten för att försäkringen ska täcka frysskador. Värdefull utrustning bör tas hem istället för att låsas in i stuvfack, och eventuell utrustning som lämnas ombord bör vara olåst för att undvika inbrott.

För motorer, såsom drev eller utombordsmotor, är det viktigt att kontrollera oljan i växelhuset och tömma inombordsmotorer på kylvatten och köra i glykol för att förhindra frysskador.

Pallning och uppsättning

Vid vinterförvaring på trailer bör hjulen tas bort och vagnen pallas upp. Detta gör att trailern räknas som båtvagga och behöver inte låsas för att försäkringen ska gälla. Ställ båten på jämn och tålig mark för att undvika att den välter under vinterförvaringen.

För båtar under lutande tak, undvik att placera dem nära kanterna för att förhindra snöras. Om du har en inombordsmotor, använd en bock för att bära upp den extra vikten.

Täckning

När du täcker båten, se till att luften kan cirkulera för att minska risken för mögel. Rengör båten innan täckning och använd torrbollar för att förhindra mögelöverraskningar. Fäst aldrig presenningen i bockar eller stöttor; använd istället sandfyllda dunkar som tyngder.

Inför nästa säsong

Förberedelser inför nästa säsong inkluderar att laga trasigt kapell på hösten för att undvika förseningar på våren. Om du behöver ny utrustning, som plotter eller solceller, är hösten det optimala tillfället för att utvärdera behoven och utbudet. Att reparera trasiga delar nu kan också vara mer kostnadseffektivt än att köpa nytt på våren, när efterfrågan är högre.

Att ta hand om dessa detaljer nu kan spara tid, pengar och undanröja potentiella bekymmer när våren närmar sig.